Vraag & antwoord

Welk nicotine-gehalte kiezen?

Welk nicotine-gehalte voor jou het beste is, hangt sterk af van je situatie. Wordt het 0 mg (nicotine-vrij) of ga je voor 18 mg Nic Salt? Het mooie is wel dat er zo veel keuze is, dat er altijd wel een ideale liquid te vinden is.

Als je wilt overstappen van traditioneel roken van tabak naar het dampen van e-liquid, dan speelt nicotine een belangrijke rol. Want zeker als je op dit moment nog rookt en overweegt over te stappen naar elektrisch roken, is het verstandig te beginnen met e-liquids die nicotine bevatten. Zo wordt er voorzien in de belangrijkste verslavingsfactor, de behoefte aan nicotine, en is de kans op een succesvolle overstap het grootst.

Bekijk onderstaande (Engelstalige) video voor verdere uitleg:

Hoeveelheid

E-liquids zijn er met verschillende nicotine-hoeveelheden. Deze worden altijd aangeduid op basis van het aantal mg nicotine per milliliter vloeistof. Onderstaande lijstje wordt veel gebruikt voor e-vloeistoffen met ‘gewone’ freebase nicotine:

  • Zero / Nul (0 mg nicotine) – Geheel zonder nicotine;
  • Ultralight / Ultralicht (3 mg nicotine) – Komt overeen met een zeer lichte sigaret;
  • Light / Licht (6 mg nicotine) – Vergelijkbaar met een lichte sigaret;
  • Full / Vol (12 mg nicotine) – Een gewone tabak sigaret met een volle smaak;
  • Strong / Sterk (18 mg nicotine per ml e-liquid) – De kracht en smaak van shag of sterke sigaret.

E-liquids met zogenoemde Nic Salt vind je meestal met 10 of 20 mg nicotine per milliliter vloeistof.

Afbouwen

Een voordeel van het dampen van nicotine is dat je het percentage eenvoudig zelf kunt afbouwen. Start je bijvoorbeeld met 18 mg nicotine per ml e-liquid, dan kun je na verloop van tijd proberen of ook 12 mg voldoende is voor jou. En vervolgens zo verder naar 6 mg, 3 mg en tenslotte zelfs nicotinevrije e-liquid (0 mg). Als dat lukt, ben je in principe af van je nicotine-verslaving en zou je wellicht helemaal kunnen stoppen met dampen.

Gerelateerde berichten