Ingrediënten van e-liquid zijn propyleen glycol (PG), vegetable (plantaardige) glycerine (VG), aroma’s, gedestilleerd water en – indien gewenst – nicotine.

Alle stoffen die je vindt in e-vloeistof zijn goedgekeurd voor consumentengebruik en (behalve nicotine) bij normaal gebruik niet schadelijk voor de gezondheid. Sommige kunnen wel allergische reacties oproepen.

Bekijk onderstaande (Engelstalige) video voor uitleg over de belangrijkste ingrediënten in e-liquid:

Even op een rijtje; de ingrediënten van e-liquid zijn:

1. Propyleen glycol (PG)
Een kleur- en reukloze niet-toxische viskeuze vloeistof met hygroscopische eigenschappen. Bindt zich in e-liquid uitstekend aan aroma’s, zorgt daarmee voor de intensiteit van de smaak en is belangrijk voor de kriebel in de keel, de zogenoemde ‘throat-hit’. PG kan bij sommige mensen een allergische reactie oproepen. Andere mogelijke bijwerkingen zijn wat extra hoesten en een droge mond.

Meer informatie: ‘Wat is PG?

2. Plantaardige (vegetable) glycerine (VG)
Een stroperige kleurloze vloeistof die wordt gewonnen uit plantaardige olie. Vegetable glycerine heeft een zoete smaak en voelt wat zachter in de keel dan PG. Dit ingrediënt is grotendeels verantwoordelijk voor de hoeveel damp bij gebruik van je e-sigaret. Wekt voor zover nu bekend geen allergische reacties op.

Meer informatie: ‘Wat is VG?

3. Aroma’s
Aroma’s worden toegevoegd aan e-liquid om een specifieke smaak te bewerkstelligen. Beschikbaar in honderden varianten, goedgekeurd voor consumentengebruik en niet schadelijk voor de gezondheid.

4. Gedestilleerd water
Zeer zuiver water, waaruit door destillatie alle anorganische zouten en vele organische stoffen zijn verwijderd. Dient ter verduning van de e-liquid.

5. Nicotine
Alleen aanwezig als je er voor kiest nicotine-houdende liquid te dampen. Het is een organische verbinding die een verslavende werking heeft vergelijkbaar met die van cafeïne. Beschikbaar in twee varianten:

  1. Normale ‘freebase’ nicotine;
  2. Nic Salt-nicotine (‘Wat is Nic Salt?‘).

Meer informatie: ‘Wat is nicotine?

Categories: Wat is...