Vraag & antwoord

Wat zijn pod’s?

Pod’s (caps) zijn de clearomizer-equivalenten voor pod-systemen. Vaak is het een tank uit één geheel waarbij gebruik wordt gemaakt van een vaste coil. Inmiddels zijn er echter ook pod’s met verwisselbare coils.

Het concept van pod-systemen is al weer enige jaren geleden over komen waaien uit de Verenigde Staten en in de markt gezet als een eenvoudig alternatief voor de traditionele e-sigaret. Vaak kun je dan ook niet of nauwelijks zaken aanpassen en ook de pod zelf is de eenvoud zelve; een tank met vaste, geïntegreerde coil met hoge weerstand. Dit geheel sluit je, meestal magnetisch, aan op de batterij en dampen maar!

Bekijk onderstaande (Engelstalige) video voor meer informatie over de voor- en nadelen van pod-systemen en de verschillen die er zijn in vergelijking met meer geavanceerde, zogenoemde mod-systemen:

Gesloten & open

In basis is een pod, ook wel cap genoemd, een e-liquid-reservoir zoals de clearomizer bij de ‘gewone’ e-sigaret, maar dan met een ingebouwde, vaste coil. Tegenwoordig zijn er echter ook heel wat pod-systemen waarbij je de coil zelf kunt vervangen. Het verschil tussen pod en clearomizer wordt dan teruggebracht tot slechts het feit dat de pod uit één geheel bestaat, terwijl de normale tank vaak over een los mondstuk, de driptip, beschikt.

We kunnen twee soorten pod’s onderscheiden:

Gesloten pod’s – Bij een gesloten pod-systeem is de pod vooraf door de fabrikant gevuld met e-liquid. Deze kan dan ook niet opnieuw worden gevuld en dient vervangen te worden zodra de pod leeg is;
Open pod’s – Bij een open pod-systeem zijn de pods wél hervulbaar. Dit kan zelfs meerdere malen zolang de ingebouwde coil nog goed is. Een versleten coil is te herkennen aan een mindere verdamping en smaakbeleving.

Inhoud & compatibiliteit

Volgens de huidige Nederlandse wet- en regelgeving mogen e-sigaret-tankjes of -clearomizers niet meer dan 2 milliliter e-liquid kunnen bevatten. Dat geldt dus ook voor pod’s; de meeste hebben dan ook een inhoud van 1,8 tot 2,0 ml. Houd er tevens rekening mee dat bijna alle pod’s merk en type gebonden zijn. Dit wil dus zeggen dat pod’s van het ene merk niet compatibel zijn met een ander merk. Kijk dus altijd goed welk product je precies besteld!

Helemaal afwijkend zijn de cartridge-systemen van merken als ZenSations of SmokeStik. Deze beschikken over een ander soort vloeistofreservoir waarbij gebruik wordt gemaakt van watten die zijn gedrenkt in e-liquid.

Nic Salt

In moderne pod-systemen wordt veelvuldig Nic Salt als nicotine-vorm toegepast. Vanwege de lage voltages en hoge weerstanden bij pod’s zijn deze dan ook uitermate geschikt voor het verdampen van de nicotinezouten. Gewone freebase-liquids zijn echter ook prima te gebruiken.

Meer over Nic Salt vind je HIER.

Gerelateerde berichten