Vraag & antwoord

Wat is VG?

VG staat voor Vegetable Glycerin (Plantaardige glycerine). Dit is een kleurloze vloeistof meestal afkomstig van plantaardige olie, soms ook van dierlijk vet. Vegetable glycerine smaakt zoet, is niet giftig en een essentieel basis-ingrediënt van e-liquid.

Vegetable Glycerin (Plantaardige glycerine) is een natuurlijke chemische stof, afgeleid van plantaardige oliën, dus veilig voor vegetariërs. Het is dikke, stroperige substantie die onder andere wordt toegepast in:

  • Voeding – bijvoorbeeld als vervanger voor suiker;
  • Medicijnen – voor een verzachtend effect;
  • Cosmetica – als vocht-vasthoudend middel;
  • E-liquid – als basisvloeistof.

Bekijk onderstaande (Engelstalige) video voor verdere uitleg:

Niet schadelijk

Vegetable glycerine is goedgekeurd voor consumentengebruik en niet schadelijk voor de gezondheid. VG is in e-liquid grotendeels verantwoordelijk voor de hoeveelheid damp die wordt geproduceerd; hoe meer VG, hoe groter de dampwolken. Tevens geeft het een wat zoeter smaak en heeft het een verzachtend effect op de keel. Voor zover nu bekend wekt het geen allergische reacties op.

Een e-liquid op basis van 100% VG is vaak te dik om goed te dampen en wordt daarom meestal gecombineerd met PG (Propyleen Glycol). De verhouding tussen deze twee is bepalend voor de damp-eigenschappen van de vloeistof.

Verschillen tussen VG en PG:

Vegetable glycerinePropyleenglycol
Veel dampWeinig damp
Zachtere throathitSterkere throathit
Minder sterke smaakSterkere smaak
Iets zoetigNiet zoet
Dikkere vloeistofDunnere vloeistof
Geen allergische reactieGeeft soms allergische reactie

Gerelateerde berichten