Steepen is het laten rijpen en op smaak laten komen van e-liquid. De ingrediënten in de vloeistof gaan hierdoor een homogene geheel vormen, waardoor de e-liquid beter gaat smaken.

Technisch gezien is steepen het proces waarbij je e-liquid als het ware laat verouderen. De afzonderlijke liquid-componenten zoals PG, VG, aroma’s en eventueel nicotine kunnen dan met elkaar gaan binden en tegelijkertijd zuurstof opnemen. Hierdoor ontstaat een meer uitgebalanceerde, homogenere vloeistof waarbij de smaken beter tot hun recht komen. Vaak zal de liquid hierbij verkleuren en donkerder worden.

Bekijk onderstaande (Engelstalige) video voor verdere uitleg:

Steeping is voor vrijwel alle soorten e-liquid, zowel kant-en-klare als zelfgemaakte, van groot belang. Alleen na voldoende steeptijd zal de smaak van e-vloeistof optimaal opbloeien en volledig tot z’n recht komen.

Tijd is je vriend

De meest eenvoudige en waarschijnlijk ook effectiefste manier van steepen is op basis van tijd en rust. Je dient hiervoor de volgende handelingen te verrichten:

  1. Is je e-liquid binnen, begin dan met deze een paar minuten goed door elkaar te schudden;
  2. Laat de vloeistof vervolgens minstens 24 uur rusten op een koele (in ieder geval maximaal 20 graden), droge en donkere plek;
  3. Schud na deze 24 uur de e-liquid nog eens een paar minuten flink;
  4. Draai nu de dop van de fles en laat de inhoud een minuut of 15 rustig ademen en zich verbinden met zuurstof. Dit niet te vaak doen omdat bepaalde ingrediënten kunnen vervliegen;
  5. Herhaal bovenstaande stappen een aantal dagen.

Hoe lang je precies moet steepen is moeilijk te zeggen en volledig afhankelijk van de ingrediënten. Gewoon uitproberen tot je e-liquid de gewenste smaak heeft is het beste en enige advies.

Andere methodes

Er zijn nog wel een paar andere methode om te steepen, zoals met warm water of zelfs in de magnetron, maar je moet daar wel heel precies weten wat je doet. Anders kan het flink fout gaan en kun je misschien de e-liquid door het toilet spoelen. Ons advies: gewoon niet doen!

Categories: Wat is...