Vraag & antwoord

Wat is PG?

PG staat voor Propylene Glycol. Dit is een siroopachtige, heldere vloeistof zonder kleur, geur of smaak. PG lost op in water, is niet-toxische en een essentieel basis-ingrediënt van e-liquid.

Propyleen Glycol of Propyleenglycol (IUPAC-naam: propaan-1,2-diol) is een synthetisch voedingsadditief dat tot dezelfde chemische groep behoort als alcohol. Het is een kleurloze, geurloze, licht stroperige vloeistof die wat dikker is dan water. Het heeft praktisch geen smaak.

De belangrijkst eigenschap is dat het sommige stoffen beter kan oplossen dan water. Daarnaast is het erg goed in het vasthouden van vocht. Op basis hiervan kent PG onder andere de volgende toepassingen:

  • In voeding en cosmetica als shampoo, deodorant en make-up;
  • Als oplosmiddel voor kleur- en smaakstoffen;
  • Als vloeistof in dampmachines in bijvoorbeeld discotheken;
  • Als basis-ingrediënt in e-liquids.

Bekijk onderstaande (Engelstalige) video voor verdere uitleg:

Niet schadelijk

Propyleen glycol is goedgekeurd voor consumentengebruik. Het is niet schadelijk voor de gezondheid, maar kan bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken. Bij veelvuldig gebruik via dampen veroorzaakt het een droge mond. Voldoende water drinken is dan een remedie; iets wat sowieso al een goed idee is.

Propyleen glycol in e-liquid is belangrijk voor de binding met aroma’s voor een goede smaak en is het ingrediënt dat zorgt voor een sterke throathit, ook wel flash of gier genoemd. Dit is het gewenste prikkelende gevoel in de keel bij het inhaleren van de damp.

Een e-liquid op basis van 100% PG geeft een matige hoeveelheid damp. Daarom wordt het meestal gecombineerd met VG (Vegetable Glycerin – Plantaardige Glycerine). De verhouding tussen deze twee is bepalend voor de algehele damp-eigenschappen van de vloeistof.

Verschillen tussen PG en VG:

PropyleenglycolVegetable glycerine
Weinig dampVeel damp
Sterkere throathitZachtere throathit
Sterkere smaakMinder sterke smaak
Niet zoetIets zoetig
Dunnere vloeistofDikkere vloeistof
Geeft soms allergische reactieGeen allergische reactie

Gerelateerde berichten