Nicotine is een organische verbinding die we tegenkomen in de tabaksplant en gedroogde tabaksbladeren. De stof heeft bij inhaleren via de (e-)sigaret een verslavende werking.

Nicotine is een kleurloze, hygroscopische, olieachtige vloeistof die wordt onttrokken uit de bladeren van de tabaksplant. De stof is bitter van smaak en sterk alkalisch (niet-zuur). In combinatie met een zuur vormt zich een zout dat zich heel goed laat mengen met water. Nicotine is een alkaloïden; dit zijn werkzame, veel in geneeskunde gebruikte stoffen uit het plantenrijk, zoals ook bijvoorbeeld morfine, codeïne en cafeïne.

Bekijk onderstaande (Engelstalige) video voor verdere uitleg:

Nicotine verdampt snel bij een hogere temperatuur waardoor het eenvoudig geïnhaleerd kan worden, bijvoorbeeld met behulp van een sigaret of e-sigaret. Eenmaal in de bloedbaan vormt het een stimulerende stof die zorgt voor lichamelijke en psychische effecten zoals een verhoogde hartslag en bloeddruk.

Nicotine werkt verder opwekkend en licht stimulerend en resulteert vaak in een ontspannen, rustig gevoel en een beleving van algemene voldoening. Mede hierdoor is de stof sterk verslavend, zowel lichamelijk als geestelijk. Stoppen met het gebruik geeft ontwenningsverschijnselen en een sterke verlangen weer nicotine in te nemen en dus weer te gaan roken en/of dampen.

Nicotine in e-liquids

Aan e-liquids kan nicotine zijn toegevoegd. De hoeveelheid daarvan wordt aangeduid met het aantal milligram nicotine per milliliter e-vloeistof. Veel voorkomende nicotinegehaltes zijn 3, 6, 12 of 18 mg/ml. Maar bijna altijd is er van een soort e-liquid ook een 0 mg/ml- en dus nicotinevrije-variant beschikbaar.

Freebase en Nic Salt

Fabrikanten kunnen bij de samenstelling van hun e-liquids kiezen uit twee soorten nicotine:

  • Freebase-nicotine
    De vorm van nicotine zoals die al vele jaren wordt gebruikt in e-vloeistof.
  • Nic Salt-nicotine (‘Wat is Nic Salt?‘)
    Een nog releatief nieuwe nicotine-vorm die de laatste jaren steeds populairder wordt.

Let op

18PlusNicotine (zowel in freebase- als Nic Salt-vorm) is een zeer verslavende stof en het gebruik van nicotinehoudende producten wordt sterk afgeraden voor personen onder de 18 jaar, niet-rokers, zwangere of borstvoedende vrouwen, personen met een allergie voor nicotinehoudende producten of personen met hart- en/of vaatziekten. Het dampen van e-liquids met nicotine met behulp van een e-sigaret is een alternatief voor roken van tabak en wordt afgeraden voor niet-rokers.

Categories: Wat is...