Vraag & antwoord

Wat is het smaakjesverbod?

Per 1 juli 2022 komt er een productie-verbod op diverse smaakstoffen in e-liquid voor e-sigaretten. Vanaf die datum zou het alleen toegestaan zijn e-vloeistoffen op basis van tabaksmaken in Nederland te maken.

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar op vrijdag 21 april 2021 heeft de ministerraad daadwerkelijk ingestemd met een voorstel van demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis om het gebruik van vele e-liquid-smaakstoffen voor elektrische sigaretten vanaf juli 2022 te verbieden. Daarbij wordt slechts een uitzondering gemaakt voor tabak-aroma’s.

De belangrijkste reden hiervoor is de aanname dat de vele smaakjes te aantrekkelijk zijn voor jongeren en er aanwijzingen zijn dat het gebruik van de e-sigaret vervolgens vaak leidt tot het overstappen naar het roken van (tabak)sigaretten.

Verbijstering

In een reactie laat de Esigbond (de brancheorganisatie Elektronische Sigaretten Bond Nederland) weten verbijsterd te zijn over het genomen besluit. Bij monde van zijn voorzitter Emil ’t Hart stelt men:

“Het is schandalig dat de regering – in notabene demissionaire status – zo’n ingrijpende maatregel neemt die verstrekkende gevolgen heeft voor de Nederlandse volksgezondheid. Tienduizenden e-sigaretgebruikers dreigen hierdoor terug te vallen op roken en het merendeel van de dampwinkels gaat failliet.”

De bond rept verder over door ruim 19.000 dampers en dampwinkeliers ondertekende petities tegen het smaakverbod. ‘t Hart: “Opnieuw houdt de regering geen rekening met de mening van de burger en wordt deze totaal genegeerd, zoals de regering in het recente verleden meermaals al heeft gedaan. Afgesproken was dat er bij het inrichten van een nieuwe bestuurscultuur geluisterd zou worden naar de bevolking.”

Stappen

De beslissing is overigens nog niet definitief en op dit moment slechts genomen in de ministerraad. De Tweede Kamer moet echter nog bepalen of zij dit voorstel van een demissionair kabinet nu wil behandelen. Eventueel kan men het onderwerp controversieel verklaren en laten doorschuiven naar een nieuw kabinet.

Goed om te vermelden is dat het binnen het voorstel een productie-verbod per 1 juli 2022 betreft. Hoogstwaarschijnlijk mag men de desbetreffende producten vervolgens nog 12 maanden uitverkopen en zal een daadwerkelijk verkoopverbod voor e-vloeistof-smaakjes pas echt gelden vanaf 1 juli 2023.

De Esigbond heeft al aangegeven zich sowieso niet neer te leggen bij het besluit en juridische stappen te overwegen.

Gerelateerde berichten