Vraag & antwoord

Wat is dampen / vapen?

Dampen (Engels: vaping) is het ‘roken’ van een e-sigaret. Hierbij wordt e-liquid verdampt en vervolgens geïnhaleerd. Het is een minder schadelijk alternatief voor het roken van tabak.

Dampen of vapen is het werkwoord voor het gebruik van een elektronische sigaret. Hierbij wordt de vloeistof (met of zonder nicotine) in de tank van je e-smoker verwarmd waardoor deze verdampt. Vervolgens wordt de damp die daarbij ontstaat opgezogen in de longen van de gebruiker.

Bekijk onderstaande (Engelstalige) video voor verdere uitleg:

Minder schadelijk

Dampen is een minder schadelijk alternatief voor het gebruik van tabakproducten. Het belangrijkste verschil is dat er bij dampen geen sprake is van verbranding met als gevolg dat er geen schadelijke stoffen zoals teer, koolmonoxide en cyanide vrijkomen. Voor velen is dampen/vapen dé manier om te stoppen met roken.

Voor dampen heb je nodig:

  1. Een elektronische sigaret welke in basis bestaat een batterij, een tank en een verwarmingselement. Je kunt daarbij kiezen uit vele maten en soorten met alle hun specifieke dampeigenschappen;
  2. E-liquid, de te verdampen vloeistof voor in de tank van je e-sigaret. E-liquid is er met en zonder nicotine en in letterlijk vele honderden varianten in smaakgroepen als tabak, menthol en fruit.

Gerelateerde berichten